måndag 31 augusti 2009

Sesamlax med champinjoner och sockerärtor

Ingredienser för 1 person
Laxfilé
Sesamfrö
Salt och peppar

Champinjoner, skivade (ca 1 dl)
1 st Vitlök, finhackad
Sockerärtor (ca 1 dl)

Tomatsallad
1 st tomat, skivad
1/2 liten rödlök, skivad

Gör så här:
Rulla laxfiléerna i sesamfrön och salta och peppra. Stek eller grilla filéerna.
Koka sockerärtorna i en minut. Skiva champinjoner och stek i teflonpanna tillsammans med finhackad vitlök och olivolja. Krydda med salt och svartpeppar och rikligt med paprikakrydda. Häll i sockerärtorna innan champinjonerna börjat att mjukna. Värm upp blandningen ngn minut.
Servera med en tomatsallad.

Laxburgare rätt och slätt

Antal portioner: 4

Ingredienser
700 g laxfilé
2 ägg
2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen vitpeppar
2 msk smör

Dijoncreme
1 dl creme fraiche
½ tsk citronsaft
1 msk dijonsenap
Salt

Servera i salladsblad tillsammans med skivad tomat, rödlök, ättiksgurka och dijoncreme.


Gör så här
Mixa eller mal laxfilén till färs. Knäck äggen i en kopp och vispa samman lätt. Blanda laxfärs, ägg, salt och peppar. Forma fyra burgare med vattensköljda händer. Låt burgarna vila på skärbräda.
Värm ugnen till 175°. Separera salladsbladen försiktigt så att de inte går sönder, skär rödlöken i ringar, skiva tomaten och skär ättiksgurkorna snett i mindre bitar.
Blanda dijoncremen.
Stek laxburgarna i smör på låg värme eller grilla över träkolsglöd en bit ifrån glöden. Det tar 3-4 minuter per sida. Fördela laxburgarna i salladsblad tillsammans med dijoncreme, tomat, gurka och lök. Servera genast.