söndag 1 februari 2009

Pestopanerad strömming med rostad fänkål

Ingredienser - 4 portioner
2 fänkålsstånd
1 citron
olivolja
salt och svartpeppar

2 msk röd pesto
8 strömmingsfiléer
smör
1 dl grädde
1/2 dl mjölk

1/2 dl pumpafrön

Gör så här:
Dela fänkålen och tag bort roten. Skär fänkålen i klyftor, lägg på plåt och pressa citron och häll olivolja på. 15 min i 225°.
Lägg upp fyra strömmingsfiléer och bred på peston. Salta och peppra innan du lägger på resterande strömmingsfiléer som "lock". Bryn filéerna i smör ett par minuter per sida. Häll på grädden och mjälken och låt puttra i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera med den rostade fänkålen toppat med pumpafrön.

Mmmmmmm!

Fransk sallad med senapsdressing

Ingredienser - 4 portioner
1 st silverlök
2 tsk vitvinsvinäger
1 frisésalladshuvud
1 kruka gräslök
2 krukor romansallad
1 näve färsk körvel
2 nävar haricots verts
salt

Dressing
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk vinäger
2 msk dijonsenap
1/2 dl solrosolja
1/2 dl fin olivolja
salt och vitpeppar

Gör så här:
Koka haricots vert i saltat vatten i 1 minut. Skär silverlöken i halvmånar och lägg i en skål, häll på vinägern och låt dra i 10 minuter.
Tag bort alla mörkgröna blad på frisésalladen eftersom de smakar bittert. Skär loss de gulvita bladen, skölj iskallt tillsammans med gräslöken och körveln. Låt dem torka och lägg i en stor skål. Lägg i sköljd och färdigkokt haricot verts. Skär romansalladen i bitar och lägg i skålen. Ta upp löken och strö över salladen.
Häll först vinägern i en skål och därefter senap, vitlök och 1 krm salt. Vispa sedan i oljan så att dressingen tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över salladen och rör om.

Mumsigt

Filfrukost med valfria bär och linfrön

Ingredienser - 1 portion
3 dl lättfil
100 g hallon, blåbär och eller björnbär
1 msk linfrön, torkade

Gör så här:
Tina bären. Häll i fil och linfrön, toppa med bären och njut.

Veckomatsedel - 4 - 2009

MÅNDAG
Frukost: Filfrukost med valfria bär
Lunch: Räksallad med nobisdressing
Mellanmål: 5 cm gurka, 1/2 paprika och 200g grönsaksjuice
Middag: Köttfärslimpa med Fransk Sallad

TISDAG
Frukost: Omelett med 3 hackade cocktailtomater och basilika
Lunch: Köttfärslimpa fr igår
Mellanmål: 2dl keso blandat med finhackad röd paprika, gräslök och salt
Middag: Stekt strömming med rödpesto och rostad fänkål

ONSDAG
Frukost: Björnbärsmoothie med krossade hasselnötter
Lunch:Wok med räkor
Mellanmål: 1 dl ”Stinas småost” och 1 päron
Middag: Het kycklingsoppa

TORSDAG
Frukost: Omelett med champinjoner och strimlad rödlök
Lunch: Het kycklingsoppa fr igår
Mellanmål: 1 apelsin och cashewnötter
Middag: Puttanescagryta

FREDAG
Frukost: Fruktsallad på ½ äpple, ½ banan, ½ päron och ½ dl hallon
Lunch: Köttfärspaj med ruccolasallad
Mellanmål: 1 dl keso med finhackad gurka och lite salt
Middag: Orientaliska kycklingbullar

LÖRDAG
Frukost: Hallonsmoothie
Lunch: Gulaschsoppa
Mellanmål: 1 äpple lite blandade nötter
Middag: Ugnsbakad torsk med tomatvitlökssmör

SÖNDAG
Frukost: Omelett med rökt skinka i strimlor och dragon
Lunch: Paprikakyckling med grönsakspytt
Mellanmål: Päron och lite nötter
Middag: Oxfilé med balsamsås och bakad lök

Glöm inte att dricka minst 2,5 liter vatten per dag.