söndag 8 februari 2009

Ugnsbakad aubergine med quornfärsröra och grönsallad

Ingredienser - 4 portioner
2
st auberginer
1 dl riven ost
2 tsk olivolja
600 g quornfärs
2 st gula lökar
2 st tomater
3 msk rapsolja
1 msk smör
salt
1 tsk chilipulver
1 krm cayennepeppar
1 tsk malen ingefära
2 st ägg
0.5 dl grovhackad persilja
Aubergineröra:
det urskrapade fruktköttet från auberginerna
2 msk hackad färsk koriander
0.5 tsk malen spiskummin
1 st vitlöksklyfta
0.5 dl olivolja
2 msk pressad citronsaft
salt
peppar
Sallad:
1 huvud grönsallad
200 g bladspenat
1 st röd paprika
parmesan
Vinegrette:
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 dl rapsolja
salt
peppar

Gör så här
Värm ugnen till 225°. Klyv auberginerna i halvor. Skär några snitt med vass kniv på längden och bredden, så att fuktköttet blir rutigt. Pensla med olivolja och lägg i en smord, ugnssäker form. Baka auberginerna i ugnen i 20 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader.

Ta ut auberginerna och skrapa ur lite av fruktköttet, så att fyllningen får plats. Lägg fruktköttet i en skål.

Förbered salladen: Skala och hacka lökarna. Koka upp vatten i en kastrull och lägg sedan i tomaterna. Låt de ligga i vattnet i en halv minut och sköljsedan i kallt vatten. Dra bort skalen och skär tomaterna i skivor. Hacka persiljan.

Hetta upp oljan och smöret i en stekpanna. Fräs färs, lök och tomater. Krydda med salt, chilipulver, cayennepeppar och ingefära.Vispa upp äggen i en kopp och rör ner dem i färsen. Låt allt sjuda i 3-4 minuter och rör sedan ner persiljan. Fyll aubergineskalen med quornfärsen och strö över osten. Gratinera i 10 minuter i ugn eller tills rätten fått fin färg.

Rör fruktköttet till en grov puré. Skala vitlöksklyftan. Rör ner spiskummin, pressad citron, olja och hackad färsk koriander i blandningen. Pressa ner vitlöken och blanda.

Gör grönsalladen: Skölj salladsbladen och spenaten. Låt dem rinna av i durkslag. Lägg dem på ett stort fat. Skölj och skär paprikan i tärningar och lägg ovanpå salladsbladen.

Gör vinegretten: Blanda samman vinäger och senap och rör ner oljan lite i taget. Krydda med salt och peppar. Droppa dressingen över salladen före servering och flaga över parmesan.

Servera de fyllda auberginerna med röran och salladen.


Länk till receptet: http://recept.nu/1.17614/gi_viktkoll/huvudratter/gronsaker_184_potatis_andra_rotfrukter/ugnsbakad_aubergine_med_quornfarsrora_och_gronsallad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar