tisdag 27 maj 2008

Currykyckling med ugnsrostade paprikor och solrosfrön

Gör så här:
Strimla kycklingfilé i tunna strimlor och stek upp i olivolja med lite salt och vitpeppar. När kycklingen börjar att få stekyta tillför du 1 msk röd currypasta ( 1msk / kycklingfilé). Värm upp och allt är klart. Toppa med solrosfrön och servera med ugnsrostad paprika.

Så smaskigt...

Ugnsrostad paprika

Gör så här
Sätt ugnen på grill, 250°C. Skär paprikorna i halvor och kärna ur. Lägg paprikorna på aluminiumfolie på gallret. Ugnsbaka tills de börjar bli svedda runt om, ca 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna i en plastpåse.

Dra bort skinnet och skär i strimlor, det är gudomligt gott.

Passar dessutom utmärkt att ha i soppor eller i olika färser ex köttfärssås, lammfärsbiffar eller älgköttbullar

Stark palsternack- och morotspytt

1 portion

Gör sä här:
Börja med att hacka palsternacka och morot i tärningar, ca en näve av vardera. Finhacka, mycket smått en vitlök och en halv chilifrukt, färsk.

Värm upp en wokpanna med olivolja och lägg i den finhackade vitlöken, chilifrukten och salt. När vitlöken börjar att fräsa lägger du i palsternacka och morötterna. Stek på hög värme och rör om hela tiden. Pytten är färdig när de är "al dente", dvs fortfarande lite styva.

Vill du ha starkare - beroende på hur stark chilifrukt du får tag på - kan du på slutet av stekningen tillföra 1krm cayennepeppar.

/Gott gott

Scampisallad med avocadokulor

Ingredienser
30 råa scampi
beräkna 3–4 per person
2 msk smör
1 tärning grönsaksbuljong20 hela bondbönor
2 avokador
1–2 lime
1 ask (150 g) machésallad
1 ask mangoldskott eller
annan sallad av späda skott
1 dl grön pesto

Till garnering: röda basilikablad


Gör så här: Fräs scampin i smöret tills den fått en vacker röd färg.Koka upp buljongen och koka bönorna i 5–10 minuter. Låt rinna av.Dela och kärna ur avokadon.Tag ut små kulor med en melonkulformare. Pressa över rikligt med limesaft så behåller de den fina gröna färgen.Fördela salladssorterna på ett fat. Sprid ut scampin. Tag ut bönorna från skidorna och blanda ner dem i salladen. Fördela avokadokulorna och ringla över peston. Garnera med röda basilikablad.

Recept ur Monica Ahlbergs kokbok publicerad på Aftonbladet.

Äggsallad med varmrökt makrillfilé

4 portioner
Ingredienser:
1 dl majonnäs (egengjord)
3 hårdkokta ägg
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm cayennepeppar
1 tsk dijonsenap
1 grönsalladshuvud
salt
vitpeppar

Gör såhär:
Hacka äggen och blanda med majonnäsen. Tillsätt vinäger och krydda med cayenne, salt, vitpeppar och senapen. Strimla salladen och lägg på tallrik. Äggblandningen lägger du mitt på och toppar med makrillfiléerna.

Mumsigt!

Ett tips är att använda äggskäraren till att "hacka" ägget. Först skär du ägget (som vanligt) åt ena hållet och sedan lägger du ägget åt andra hållet. Och skär.Voilá, hackat ägg på 3 röda...

Matig Caesarsallad - 3 varianter

Caesarsallad med ljummen kyckling.
Caesarsallad är vanligtvis en kall sallad. Jag föredrar dock att blanda i kycklingen varm och servera direkt.
INGREDIENSER
Romansallad
Parmesanost - hyvlas
Gul paprika i halvmånar
Rödlök i halvmånar
Kycklingfilé i strimlor (kan även bytas ut mot Quornfilé)
Krutonger (behövs inte - om du tex vill hålla igen)
Caesardressing

Gör så här: Strimla och stek kycklingen i olivolja, pudra med paprikakrydda och lite salt. Låt svalna innan du lägger på salladen. Blanda romansallad, paprikastrimlor och rödlökshalvmånar med caesardressingen. Lägg på den ljumma kycklingen och hyvla lite parmesan på toppen.
Färdigt!
--------------------------------------

Caesarsallad med scampi
Caesarsallad är vanligtvis en kall sallad. Jag föredrar dock att blanda i något varmt och servera direkt.
INGREDIENSER
Romansallad
Parmesanost - hyvlas
Röd paprika - halmånar
Silverlök - halvmånar
Scampi
Krutonger (behövs inte - om du tex vill hålla igen)
Caesardressing

Gör så här: Värm upp scampin snabbt i olivolja, pudra med paprikakrydda och lite salt. Låt svalna en aning innan du lägger på salladen.
Blanda romansallad, paprikan och löken med caesardressingen. Lägg på scampin och hyvla lite parmesan på toppen.
Färdigt!
--------------------------------------

Caesarsallad med avocado
INGREDIENSER
Romansallad
Parmesanost - hyvlas
Orange paprika
Rödlök
Avocado
Krutonger (behövs inte - om du tex vill hålla igen)
Caesardressing

Gör så här: Skär en avocado i hälften och skär i tunna halvmånar. Blanda romansallad, paprikan och rödlöken med caesardressingen. Lägg på avocadon försiktigt så att den inte "smetar" och hyvla lite parmesan på och "toppa" med grovmalen svartpeppar.
Färdigt!

Dela med dig!