söndag 20 januari 2008

Veckomatsedel - 2 - 2008


Alla middagar (och en lunch) denna vecka är hämtade från Taffel.se

Det kan vara värt att kolla igenom recepten ordentligt denna vecka - eftersom de innehåller en massa ingredienser man, eller i alla fall jag, inte brukar ha hemma. Men nu har jag provat alla - och det var spänannde. Ett nytt kryddställ och ett nytt utseende i kylen hemma orsakade veckomatsedeln.

MÅNDAG
Frukost: Omelett 2 ägg - 1 äggula, 2 skinkskivor i strimlor och purjolöksringar och svartpeppar
Lunch:
Avokado- och grapefruktsallad »
Mellanmål: 5 cm gurka - hacka upp den smått och blanda med 1 dl keso
Middag:
Indisk kycklingssoppa » (jag ersatte potatis med morot)

TISDAG
Frukost: Blåbärssmoothie med linfrön
Lunch: Grekisk sallad (utan feta om du ska äta ordentligt slimmat) med vinägrett

Mellanmål: 1/2 röd paprika, 5 cm gurka
Middag:
Foliebakad röding med örter » servera med Kryddiga bönor och rödlök med kryddfrön och örter »

ONSDAG
Frukost: Omelett 2 ägg - 1 äggula, champinjoner och finhackad tomat
Lunch: Caesarsallad - utan krutonger

Mellanmål: 1 dl "Stinas småost" och 1/2 röd paprika
Middag:
Biff med haricots verts i vitpepparvinägrett »

TORSDAG
Frukost: Hallonsmoothie med solrosfrön
(se recept)
Lunch: Tonfisksallad med 1 ägg (utan gulan) med vinägrett
Mellanmål: 1 päron, 10 valnötter
Middag:
Kycklinggryta med harissa, anis och apelsin »

FREDAG
Frukost: Fruktsallad på äpple, banan, päron och hallon
Lunch: Räk- och avokadosallad med caesardressing
Mellanmål: 1 dl keso med finhackad gurka och lite salt
Middag:
Mild misosoppa med lubb, salladslök, bocktörne och spenat »

LÖRDAG
Frukost: Omelett 2 ägg - 1 äggula, rökt skinka i strimlor och basilika
Lunch: Hemmagjorda hamburgare i salladsblad (se recept)
Mellanmål: 1 äpple lite blandade nötter
Middag:
Lammfärsfyllda vinteräpplen »

SÖNDAG
Frukost: Hallon och mangosmoothie (se recept)
Lunch: Varm currykycklingsallad med ruccolatzatsiki
Mellanmål: 1 dl keso, blandat med rostade solros- och pumpafrön
Middag:
Svensk bolognese » Men servera med bönor till, så blir det en härlig chili con carne.

Helgens efterrätt:
Äppelpaj med kanel och kardemumma (se recept)

Lammfärsbiffar med dijonsmak

Lammfärsbiffar med dijonsmak
4 portioner

500 g lammfärs
1 ägg
2 msk dijonsenap
2 tsk basilikakrydda
2 tsk dragon
1 tsk salt
8 finhackade gröna oliver (gärna med vitlök och /eller chilismak)
1/2 dl creme fraiche

Gör lammfärsbiffarna så här:
Blanda allt i en bunke och gör 12 små biffar.

Tillbehör:
2 gula paprikor - i centimetertjocka strimlor
1 stor eller 2 små rödlökar - i klyftor
12 små champinjoner - delade på hälften
olivolja
flingsalt

Gör grönsakerna så här:
Hacka, strimla och skär grönsakerna och lägg i en ugnsfast form, eller på plåt. sätt ugnen på 215° och låt grönsakerna vara inne i ca 15 minuter.

Servera med en grönsallad med purjolök och en vinägrettedressing till.

/mums

Jordärtskockssoppa med räkor och lax

Perfekt att förbereda dagen eller veckan innan. Frys in och värm upp i micron på jobbet. Tag med färska räkor och lax. Eller handla det på lunchen så får du några steg till på din stegräknare.

Jordärtskockssoppa med räkor och lax
4 portioner - som varmrätt (8 portioner som förrätt)

1 msk olivolja
100 gram röd lök
200 gram morötter
400 gram jordärtskockor
1 l vatten
2 msk fiskbuljongkoncentrat (el 2st hönsbuljongtärningar)
1 tsk färsk limesaft
1 dl matgrädde
200 gram färdigskalade räkor
100 gram strimlad rökt lax
Bladpersilja eller färsk timjan

Gör så här:
Finhacka rödlöken. Fräs den i olja i en gryta. Skala och skär jordärtskockor och morötter i bitar. Tillsätt vatten och buljongkoncentrat (el tärningar), jordärtskockor och morötter. Koka tills kockorna och morötterna mjuknat - ungefär 20 minuter. Kör soppan slät med en stavmixer eller elvisp. Tillsätt lime och grädde. Låt koka upp och soppan är klar. Lägg räkor och rökta laxbitar i botten på soppskålarna och häll på soppan. Toppa med bladpersilja eller timjan.