söndag 1 juli 2007

Dressingar/Såser


Majonnäs 4 portioner
1 st ägg
1 tsk citronsaft (el valfri vinäger)
1 dl neutral olja (ej olivolja)
5 tsk vatten
½ tsk dijonsenap
salt och vitpeppar

Gör så här.
Se till att äggulan och oljan är rumstempererade, (Ta ut ur kylskåpet minst 1 timme innan de ska användas). Äggulan vispas tillsammans med salt, vitpeppar och citronsaft (el vinäger). Tillsätt oljan därefter, sakta, i en tunn stråle.

Om majonnäsen blir för tjock, kan man tillsätta vatten. Den smakas till sist av med salt och vitpeppar. Tycker du den känns för fet – tunna ut med crème fraiche (lågprocentig) tills majonnäsen känns bra.

Tips! Majonnäsen kan varieras och smaksättas på massor av sätt.
• Smaksätt med – Apelsin. Riv apelsinens skal fint på ett rivjärn och blanda i.
• Smaksätt med – Lime. Riv limens skal fint på ett rivjärn och blanda i.
• Smaksätt med – Chili. Blanda i 1/2 msk finhackad chili.
• Smaksätt med – Pesto. 1/2 dl finhackad basilika och 1/4 dl rostade och finhackade pistage- pinje- och hasselnötter.
• Smaksätt med – Dill eller persilja. 2 msk finhackat blandas i.

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Caesardressing 4portioner
1 ägg
1,5 dl rapsolja
1,5 msk citronsaft
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 msk vatten
2 st sardellfiléer (el. ansjovisfilé 1st)
1 tsk dijonsenap
0,5 tsk Worcestershiresås (kan utelämnas)
0,5 klyfta Vitlök
0,5 krm Svartpeppar (nymald)
0,5 krm Salt

Gör så här:
Mixa alla ingredienser med en stavmixer, eller i en mixer, tills dressingen tjocknar. Smaka av med salt och peppar innan servering.

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Bluecheesedressing
Tag 50g av den grönmögelost du gillar, mixa i mixer och tillsätt vatten tills konsistensen känns rätt. Blanda med ca 2msk av den majonnäs du gjort tidigare(!?). Klart!

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Nobisdressing 6 portioner
1 st ägg
2 dl rapsolja (neutral olja)
1 msk vinäger, (fungerar med både vit och röd)
1 msk färsk gräslök, finskuren
1 st vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
salt
svartpeppar, nymalen
1 msk hackad gräslök

Gör så här:
Börja med att koka ägget i EXAKT 3 minuter. Skala, häll ut ägget och mixa tillsammans med vitlöke och senapen. Tillsätt först vinägern i fin stråle och sedan oljan. Smaka av med salt och nymalen peppar. Blanda sist i gräslöken.

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Kapris- och citrusdressing 4 portioner
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1,5 msk citron, pressad
1,5 msk lime, pressad
0,5 dl bladpersilja, finhackad
2 tsk kapris
salt och svartpeppar

Gör så här:
Mixa allt och smaka av med salt och svartpeppar.

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Senapsvinägrett 4 portioner
0,5 dl rapsolja
0,5dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1msk vatten
2 tsk dijonsenap
0,5 tsk salt
1 tsk honung
grovmalen svartpeppar

Gör så här: Blanda samman alla ingredienser till en tjock dressing. Glöm inte smaka av med salt och peppar.

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Örtdressing 4 portioner
2 dl kesella
0,5 dl hackad basilika
0,5 dl ruccola
0,5 dl bladpersilja eller dill eller timjan
2 msk majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Gör så här: Mixa samman allt till en slät dressing. Glöm inte smaka av med salt och peppar.

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Aioli 4 portioner

2 äggulor
1 dl rapsolja
1 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
salt och peppar

Gör så här:
Vispa ihop äggulorna tillsammans med vitlöken, senapen och citronsaften i en bunke. Tillsätt oljan i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och peppar.
Obs blir såsen för tjock så späd den med lite vatten. Och gör gärna såsen dagen innan så blir den mycket lenare i smaken

• Smaksätt med – Chili – passar bra till fisk och skaldjur
• Smaksätt med – Lime – passar bra till rökt fisk
• Smaksätt med – Apelsin – passar bra till grillat kött
• Smaksätt med – Curry – passar bra till kyckling
• Smaksätt med – Färsk basilika – pasta eller lamm
• Smaksätt med – Tigersauce – passar till skaldjur eller fläskkött
• Smaksätt med – avkok på krondill – passar utmärkt till kräftor

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Guacemole 2 portioner
1 avokado
2 tsk limesaft (citronsaft går också)
0,5 tsk salt
1 krm kajennpeppar
1 krm paprikapulver
1 st pressad vitlök

Gör så här: Skala och kärna ur avokadon. Mixa den i mixer eller mosa med en gaffel tillsammans med limesaft, salt, vitlök och kajennpeppar.

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Pesto – 2 portioner
1 kruka färsk basilika
1 st vitlöksklyfta
50 g pinjenötter
100 g parmesanost
1 dl olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här: Blanda samman alla ingredienserna och mixa till lämplig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha en het pesto, mixa i en färsk chilifrukt.

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Pesto, röd - 2 portioner
100 g soltorkade tomater
50 g parmesan
1 vitlöksklyftor
0,5 kruka basilika
0,5 citronsaft
1 dl olivolja
salt och svart peppar

Gör så här: Blanda samman alla ingredienserna och mixa till lämplig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha en het pesto, mixa i en färsk chilifrukt.

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Pesto, svart – 4 portioner

1/2 tsk citron
2 klyftor vitlökar
100 g valnötter
2 dl olivolja
40 g parmesan
100 g svarta, urkrnade oliver
1 msk kapris
salt och peppar

Gör så här: Blanda samman alla ingredienserna och mixa till lämplig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha en het pesto, mixa i en färsk chilifrukt.

Några frukostidéer


Champinjonomelett med rödlök och paprika
3 st ägg - 1 äggula,
6-8 st champinjoner i skivor
1/4 rödlök - finhackad
1/4 paprika - finhackad
salt och peppar
Börja med att steka champinjonerna. Vispa samtidigt ihop äggen tillsammans med rödlök och paprikan. När champinjonerna börjat att få lite färg häller du på äggsmeten. Stek på hög värme och tag bort omeletten precis innan den stelnar. Vik den gärna dubbel och servera med en sallad.

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Äggröra med tomat och basilika
(från iTrims receptsida)
4 st ägg (men bara 2 äggulor)
4 msk minimjölk
1 st tomat
1 st grapefukt
1 st mandarin
1 tsk basilika
Vispa ihop äggen (endast 2 äggulor) med minimjölk och basilika. Stek äggröran i en teflonpanna, tärna ner tomat i röran. Ät frukterna till.

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Smoothie med frukt och bär
(eller Frukt- och bärdrink från iTrims receptsida)
1 dl kesella
1 dl minimjölk el naturell yoghurt
1,5 dl frukt och el bär

Blanda allt och använd mixern. Använd isbitar eller frysta bär för att få konsistensen tjockare. Och kallare.

Mina favoritblandningar:
Hallon och mango
Hallon och blåbär
Hallon och persika
Hallon och björnbär
Jordgubbar och apelsin
Jordgubbar och blodgrapefrukt
Jordgubbar och passionsfrukt

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Keso med fruktsallad
(från iTrims receptsida)
2 dl keso
1 st apelsin
1 st päron
1 st äpple
4-5 st nötter
Skär frukterna i en stor skål och lägg på keso och nötterna på toppen, krydda med kanel eller kardemumma.

...........................................................................................................................

På grön kvist
1 avokado, 100 g rökt kalkonbröst, 1 bit röd paprika, 1 grönsallatsblad.

Grekisk morgon
1 1/2 dl yoghurt, 2 msk müsli, 1 apelsin, 100 g hamburgerkött, 1 grönsallatsblad, några gurkskivor.

Soluppgång vid havet
Omelett på 2 ägg, 1 burk makrill i tomatsås, 1 msk linfrö, 1/2 gul paprika.

Surdegslyx
2 msk färskost, 150 g rökt lax, 1 grönsallatsblad, 1 skiva surdegsbröd.

Livet på en räkmacka
150 g skalade räkor, 2 msk majonnäs, 2 grönsallatsblad, några gurkskivor, några paprikaringar, 1 skiva surdegsbröd.

Kesomorgon
1 liten burk keso, 2 tsk kanel, 2 msk solroskärnor, 50 g ost (bit eller skivor) 3 skivor skinka eller kalkonbröst, 1 grönsallatsblad, några ringar röd paprika.

Äggmorgon
1 stekt ägg, 4 skivor skinka, 1 stekt tomat, 2 msk solroskärnor, 1 rågkuse med färskost eller creme cheese.

Dela med dig!