söndag 9 september 2007

Kantareller!!! Svampfrossa!!!

Här följer tre härliga kantarellrecept av Jens Linder - hämtade från DN 9/9 2007.

Svampsallad med smak av Spanien


4 portioner

4 dl färsk svamp
1 röd paprika
1 orange paprika
1 gul paprika
1 rödlök
2 dl majsolja

Dressing
1 tsk paprikapulver
1 msk citron
1/2 tsk salt

Garnering
2 hackade salladslökar
10-12 blad romansallad
1 msk finhackad persilja

Gör så här:
Skär svampen i småbitar. Strimla paprikorna och skär rödlöken i ringar.
Slimvariant - Stek svamp. lök och paprika snabbt i en teflonpanna med hälften rapsolja och hälften smör.
Ursrungsrecept - Värm oljan och fritera svamp, paprika och lök i 1 minut. Ta upp dem och låt rinna av i en sil eller ett durkslag. Spara oljan.
Blanda paprikapulver, citron och salt i en rymlig bunke. Häll på all majsolja.
Lägg upp svampen, lök och paprikan tillsammans med dressingen i en salladsskål.
Garnera med salladslök och salladsblad.
Piffa till med att toppa med lite persilja.



Svampsås terracotta

4 portioner
1 l färsk svamp (cirka 300g)
1 gul lök
2 msk smör
1 msk tomatpuré
1/2 tsk paprikapulver
2 msk japansk soja
2 dl grädde (ersätt m 1 dl minimjölk och 1 dl mini crème fraîche under slimfasen )
svartpeppar ur kvarn
1 msk pressad citron

Gör så här:
Skär svampen i centimetertjocka skivor och finhacka löken.
Fräs svamp och lök i smöret tills de blir mjuka och börjar dofta gott.
Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Fräs ytterligare ngn minut.
Häll i soja och grädde (eller minimjölk/crème fraîche). Krydda med svartpeppar och citron.
Låt sjuda i 10 minuter. Smaka av.

Såsen passar både till kött som till stekt fisk. Är helt vegetarisk.


Trattkantarellsoppa med ingefära

4 portioner
1 l vatten
1/2 l trattkantareller eller andra småsvampar
1 l hönsbuljong
1 tsk mörk sesamolja
1 tsk balsamvinäger
2 finstrimlade vitläksklyftor
2 msk finstrimlad färsk ingeföra
1/2 tunnskivad röd chili
1 msk grochackad gräslök

Gör så hör:
Koka upp vatten och kaka svampen i 5 minuter. Häll av vattnet.
Koka därefter upp buljongen och lägg i svampen. Tillsätt sesamolja och balsamvinäger. Sjud i 10 minuter.
Tillsätt vitlök, ingefära, chili och gräslök. Servera.


Smaklig spis.

Hör av er om ni upptäcker några fel på recepten - jag har inte själv hunnit provlaga dessa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar